10 tips voor een gezonde voeding

1. Wees matig met vet

Hoewel we vetten nodig hebben, moeten we er om denken dat we niet te veel verzadigde vetten binnen krijgen. Verzadigde vetten vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Het verhoogt het cholestrolgehalte in ons bloed en dit kan vaatvernauwingen veroorzaken.

2. Eet voldoende koolhydraten

Van koolhydraten moeten we meer binnenkrijgen dan vet. Het beste is om complexe koolhydraten te eten, zodat onze bloedspiegel op peil blijft. Complexe koolhydraten zijn bijvoorbeeld granen, aardappelen, rijst en peulvruchten.

3. Snoep verstandig eet een appel

Het eten van groente en fruit maakt de kans op hart en vaatziekten kleiner. Verder komt uit diverse onderzoeken naar voren dat het eten van fruit de kans op het krijgen van  kanker kan verkleinen. Aanbevolen wordt om minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag te eten..

4. Eet gevarieerd

Zorg voor voldoende afwisseling in het eten. Hierdoor weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder voorkom je hiermee de inname van te veel schadelijke stoffen.

5. Denk om de kilo’s

Een te hoog lichaamsgewicht is vaak het gevolg van te veel eten. Er komt meer energie binnen dan dat het lichaam verbruikt. Beperk dus de inname van energie en zorg voor voldoende beweging, want overgewicht is erg ongzond.

6. Pas op met zout

Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk. En te veel zout krijgen we al gauw binnen. Ons lichaam heeft slechts zeer weinig zout nodig. Probeer daarom eens kruiden te gebruiken in plaats van zout.

7. Eet niet de hele dag

Begin de dag met een goed ontbijt. Eet daarnaast een gezonde lunch en een voedselrijke avondmaaltijd. Het is geen probleem om tussen deze maaltijden nog wat te eten, maar probeer dit te beperken tot 4 á 5 keer. Vermijdt verder zoveel mogelijk suikerrijke en vette tussendoortjes.

8. Drink voldoende

Voldoende drinken is erg belangrijk. Dit houdt in minimaal 1,5 liter per dag. Bedenk dat alcoholische dranken en koffie en thee vochtafdrijvend zijn. Les de dorst bij voorkeur met een glas water.

9. Lees de verpakking

Wees bewust van wat je eet. Op de verpakking staat hoeveel energie een product levert, hoeveel vet, koolhydraten en eiwitten het bevat, wat de houdbaarheidsdatum is en wat de ingredienten zijn.

10. Zorg voor een goede hygiene

Zorg bij de bereiding van het eten voor een goede hygiene. Zorg dat het goed wordt schoongemaakt en verhit. Met een voedselinfectie in het ziekenhuyis belanden is het laatste dat je wilt!

We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search