IJzer

Bronnen van ijzer

IJzer komt zowel voor in dierlijke- als plantaardige producten. Het ijzer in dierlijke producten (vlees / vis) wordt gemakkelijker door ons lichaam opgenomen. Plantaardige bronnen van ijzer zijn graanproducten, aardappelen en groente en fruit.

Hoeveel ijzer hebben we nodig?

Voor volwassen mannen wordt per dag 9 mg ijzer aanbevolen. Voor vrouwen wordt 15 mg per dag aanbevolen.

Te weinig ijzer

Een tekort aan ijzer komt met name voor bij vrouwen, omdat zij door bloedverlies door menstruatie ijzer verliezen. Een ijzertekort kan op lange termijn leiden tot een te laag hemoglobinegehalte. (bloedarmoede) Een bijwerking hiervan is vermoeidheid.

Overdosis ijzer

Een overdosis ijzer komt niet veel voor, omdat het door voeding niet mogelijk een te veel aan ijzer binnen te krijgen. Een overdosis kan echter wel ontstaan bij onzorgvuldig gebruik van ijzertabletten. Bijwerking van een overdosis ijzer zijn stoornissen aan de lever.

  1. […] IJzer […]

Search