Sport en anti-oxydanten

Bij zware inspanning of tijdens ziekte worden vrije radicalen geproduceerd die celweefsels kunnen beschadigen. Maar, ook van buitenaf kunnen vrije radicalen in het lichaam terechtkomen, vb. door te roken of door milieuverontreiniging.

Anti-oxydanten in voeding

Intensief trainende sporters worden geadviseerd om voldoende anti-oxydanten op te nemen, liefst via natuurlijke weg (voldoende fruit en groenten), maar ook eventueel via extra supplementen. Dit laatste is echter niet altijd zonder meer nuttig omdat de anti-oxydanten in de voeding kunnen verschillen van deze in voedingssupplementen.

Anti-oxydant vitamine E

Zo is Vitamine E in verschillende vormen in het lichaam actief. Minstens 3 verschillende vormen van vitamine E zijn gekend: Alfa-tocoferol, beta-tocoferol en gamma-tocoferol. In de meeste vitamine E- preparaten zit alleen de alfavariant. Door veel alfatocoferol te nemen, verdringt men echter de andere versies van vitamine E. En nu blijkt dat het juist het gammatocoferol is, dat de cellen beschermt tegen de gevolgen van milieuverontreiniging en roken.

De onderzoekers adviseren dan ook om gamma-tocoferol aan supplementen zoals multivitamines- en mineralen toe te voegen en de maximumdosis niet te overschrijden.

We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search