Voorbereiding voor het nieuwe wielerseizoen

Een wielerseizoen staat of valt in de voorbereiding. Waar men vroeger gedurende verschillende maanden de fiets aan de spreekwoordelijke haak hing en ettelijke kilo’s bijkwam, is men er de laatste jaren meer en meer van overtuigd geraakt dat tijdens de winterperiode de basis gelegd wordt voor het komend wielerseizoen.

De rustperiode

Zodra de laatste wedstrijd in oktober erop zit, doet men er goed aan een kleine maand recuperatie of rust te nemen. Dit wil niet noodzakelijkerwijze zeggen volledig platte rust, maar wel enkele zeer rustige trainingen (wanneer men er zin in heeft en gelijk welke sport). Enkele feesjes kunnen ook wel in deze periode.

Deze rustperiode (tot half november) is absoluut noodzakelijk om het lichaam volledig te laten recupereren van de inspanningen tijdens het voorbije seizoen. Slaat men deze fase over en traint men onmiddellijk te intensief, dan riskeert men later de weerslag in de vorm van oververmoeidheid of overtraining. Een maandje (relatieve) rust tussen twee seizoenen in, is dus zeker geen overbodige luxe.

Algemeen uithoudingsvermogen

Vanaf half november komen we dan in het tweede deel van de voorbereiding op het komend wielerseizoen. In deze periode moet voornamelijk de nadruk gelegd worden op training van het algemeen uithoudingsvermogen.

Erg belangrijk is echter dat men, welk soort training men in deze periode ook doet, er moet op letten dat men uithoudingstraining blijft doen. Uithouding train je aan een intensiteit die je minstens 45 minuten kan volhouden. Dus liefst geen korte maximale inspanningen van een paar minuten, maar wel continue inspanningen gedurende minimaal 45 minuten. In deze periode doe je dit soort training minimaal 3 keer per week.

Mountainbike kan ook gerust maar dan liefst niet op een erg heuvelachtig parcours waar je korte maximale inspanningen (bergop) afwisselt met relatieve rust (bergaf). Op die manier train je immers weerstand in plaats van uithouding en daarvoor is het op dit ogenblik van de voorbereiding nog veel te vroeg. Deze periode waarin het algemeen uithoudingsvermogen getraind wordt, kan lopen tot eind december.

Specifieke voorbereiding

Vanaf begin januari kan dan de specifieke voorbereiding op het nakend wielerseizoen beginnen. Vanaf nu zullen quasi alle trainingen op de fiets gebeuren. Eén van de trainingsprincipes is immers de trainingsspecificiteit. Om een optimale trainingsprikkel te krijgen, dient men sportspecifiek te trainen. Voor een wielrenner dus de fiets.

We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search