Vitamine A

Vitamine A is nodig voor een goed gezichtsvermogen. Verder is vitamine A belangrijk voor een gezonde huid, haar en tandvlees. Verder draagt vitamine A bij aan de opbouw van onze botten en tanden en ons afweermechanisme.

Bronnen van Vitamine A

Vitamine A zit in zuivelproducten zoals melk en boter, in vis, eieren (dooier), groenten en fruit en in vlees. Met name in lever zit erg veel vitamine A.

Hoeveel Vitamine A hebben we nodig?

Het is niet precies duidelijk hoeveel vitamine A mensen nodig hebben. Voor vrouwen wordt 800 mcg per dag aanbevolen, voor mannen 1000 mcg per dag.

Te weinig vitamine A

Mensen die bepaalde voedingsmiddelen met vitamine A niet eten kunnen een tekort krijgen aan deze vitamine. Bijwerkingen van een vitamine A tekort zijn nachtblindheid, dof haar en een droge huid.

Overdosis vitamine A

Inname van te veel vitamine A kan leiden tot een overdosis. Vitamine A is niet in water oplosbaar en het lichaam slaat vitamine A op in het vetweefsel. Bijwerkingen van een overdosis vitamine A zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Verder kan het langdurig innemen van vitamine A leiden tot vermoeidheid en vervorming van de botten en het skelet.

1 Comment
  1. […] Vitamine A […]

Leave a reply

Search